czwartek, 30 czerwca 2016

Frytki (z piekarnika) z batatów

 Świetny dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielna przekąska. Szybkie w przygotowaniu i bardzo ciekawe w smaku. Warto spróbować! Zapraszam :)



Frytki z pieczonych batatów


Składniki:
  • 1 duży batat (słodki ziemniak)
  • sól morska
  • pieprz
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki oregano, słodkiej papryki
  • łyżka oliwy 



Przygotowanie:
  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w paski.
  2. Przyprawiamy, polewamy oliwą i dokładnie mieszamy. 
  3. Wkładamy do piekarnika 180'C na około 20 minut. 
  4. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie.
  5. Wyjmujemy posypujemy solą i pieprzem do smaku.



Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. i jeszcze zdrowe :) warto urozmaicać swoje posiłki :)

      Usuń
  2. uważam że bataty raczej nie nadają się na frytki, to tak jakby z marchewki zrobić frytki, ale każdy ma swoje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować różnych ziół, z pewnością każdy ma swoje smaki :)

      Usuń

Dodaj swój komentarz