Oponki z serkiem i gałką muszkatołową
Składniki:
- 1/2kg serka typu twarożek lub Philadelphia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2kg mąki pszennej +do podsypania
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
- Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić na elastyczne ciasto.
- Rozwałkować ciasto na około 0,5cm. Wycinać krążki a w każdym na środku wyciąć jeszcze mniejsze koła tak, żeby powstała oponka.
- Kłaść na dobrze rozgrzany olej łyżką cedzakową. Smażyć na rumiano po kilka minut z każdej strony.
- Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Bardzo je lubię, robię od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuńsuper :) to są moje pierwsze życiu, wyszły pyszne! :)
UsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda, smakuje i pachnie- smacznie ;)
UsuńO tak, pączki to najlepsza rzecz na świecie. Zwłaszcza te w Twoim wykonaniu muszą być wyjątkowo pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie na blog o zdrowej suplementacji diety naturalnymi środkami jak przykładowo kordyceps chiński czy wyciąg z pokrzywy indyjskiej.
gałka muszkatołowa nadaje ciekawego smaku, polecam spróbować!
Usuń