Szachownica
Składniki:
biszkopt jasny:
- 3 jajka
- trochę ponad połowę szklanki cukru
- 8g cukru waniliowego
- 1 szklanka (250ml) mąki
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek ciepłej wody
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 8g cukru pudru
- 1 szklanka (250ml) mąki
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek ciepłej wody
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 500g serka mascarpone
- 200ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- śmietan fix
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- Jasny biszkopt: Jajka ubijamy z cukrami do białości na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najniższym stopniu miksera. Dodajemy partiami wodę, ciągle miksując. To samo powtórzyć z olejem. Formę (30x25) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180'C przez 20-25min.
- Powtarzamy punkt pierwszy w przygotowaniu ciemnego biszkoptu, pamiętając aby do mąki wmieszać kakao.
- Biszkopty studzimy, następnie odkrawamy przypieczone krawędzie. Każdy biszkopt kroimy na 5-6 pasków po długości.
- Przygotowujemy masę: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem, następnie partiami dodajemy mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
- Smarujemy bok jednego paska i przykładamy do niego pasek ciasta w innym kolorze. Lekko dociskamy i znów smarujemy kremem. Powtarzamy, następnie smarujemy górę i kolejno układamy drugą warstwę w taki sam sposób.
- Na koniec pozostałym kremem smarujemy ze wszystkich stron powstały blok.
- Wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie dekorujemy polewą wierzch ciasta. Do lodówki na całą noc i gotowe! :)
Trochę pracochłonne, ale bardzo smaczne ciasto.
OdpowiedzUsuńNajlepiej upiec sobie biszkopty dzień wcześniej, później to już szybko idzie z ,,konstrukcją,, ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń