Bułki do kebaba
Składniki:
- 600g mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- 42g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 150g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
- 1 roztrzepane jajko
- sezam
- Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby zaczyn ruszył.
- Do miski wkładamy mąkę, jogurt, sól, olej. Wlewamy zaczyn. Zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na dużą prostokątną blachę (najlepiej ta z wyposażenia piekarnika, wyłożona papierem do pieczenia). Rozciągamy i ugniatamy ciasto, aż uformujemy spore koło. Przykrywamy i ostawiamy na czas nagrzewania się piekarnika.
- Gdy piekarnik jest już nagrzany, nacinamy ciasto lekko ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200'C i pieczemy przez 25- 30 minut na złoty kolor.
- Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na kratce do wystudzenia.
- Przestudzone pieczywo kroimy na 4 części. Wypełniamy ulubionym farszem i gotowe!
Super bułeczki, kebaby będą pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńNiczym nie odstępują w smaku od kebaba z budki ;) a z pewnością mają mniej konserwantów- polecam! :)
UsuńJakiego rodzaju mąki należy użyć, 450 cczy 650 a może innego?
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis
OdpowiedzUsuń