wtorek, 19 lipca 2016

Tort z ananasem i kremem z serka Philadelphia (bez pieczenia)

Ciasto, które świetnie przeplata w smakach i zaskakuje nasze kubki smakowe. Słodkie dno współgra z lekko słonym serkiem i kwaskowatością ananasa. A to wszystko zwieńczone galaretką :) Całość prezentuje się bardzo ładnie- Zapraszam!



Tort z herbatnikami, ananasem i kremowym serkiem

Składniki:
  • 250g serek Philadelphia 
  • 250ml kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • 400g herbatników maślanych
  • 5-6 łyżek nutelli
  • galaretka cytrynowa
  • 5 plasterków ananasa (z puszki) pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
  1. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu używając o połowę mniej wody. 
  2. Herbatniki rozgnieść wałkiem na drobne kawałki. Wymieszać z nutella, aż dobrze się połączą.
  3. Kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie partiami dodawać serek, delikatnie miksując. 
  4. Dno formy (25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Kolejno wyłożyć masę z herbatników, docisnąć łyżką całą powierzchnię. Następna warstwa to serek. Wierzch ładnie wyrównać. Poukładać kawałki ananasa i na koniec zalać tężejącą galaretką. Chłodzić najlepiej przez całą noc.
Gotowe! 

2 komentarze:

  1. Ciasta bez pieczenia to zdecydowanie moje faworyty. Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu, no i piekarnik powoli odmawia mi posłuszeństwa i już nie piecze tak, jak kiedyś :( Wypróbuję ten przepis, bo ciasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niekonwencjonalny i świetny pomysł, też uwielbiam ciasta bez pieczenia, mają wtedy kompletnie inny smak. Moim faworytem jest tort z galaretki z Coca-Colą, również nie wymaga dużego nakładu pracy a smakuje wyśmienicie. Na pewno wypróbuje ten przepis i czekam z niecierpliwością na kolejne posty :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz