Tort z herbatnikami, ananasem i kremowym serkiem
Składniki:
- 250g serek Philadelphia
- 250ml kremówki
- łyżka cukru pudru
- 400g herbatników maślanych
- 5-6 łyżek nutelli
- galaretka cytrynowa
- 5 plasterków ananasa (z puszki) pokrojonego w kostkę
- Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu używając o połowę mniej wody.
- Herbatniki rozgnieść wałkiem na drobne kawałki. Wymieszać z nutella, aż dobrze się połączą.
- Kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem, następnie partiami dodawać serek, delikatnie miksując.
- Dno formy (25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Kolejno wyłożyć masę z herbatników, docisnąć łyżką całą powierzchnię. Następna warstwa to serek. Wierzch ładnie wyrównać. Poukładać kawałki ananasa i na koniec zalać tężejącą galaretką. Chłodzić najlepiej przez całą noc.
Ciasta bez pieczenia to zdecydowanie moje faworyty. Ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu, no i piekarnik powoli odmawia mi posłuszeństwa i już nie piecze tak, jak kiedyś :( Wypróbuję ten przepis, bo ciasto wygląda naprawdę bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNiekonwencjonalny i świetny pomysł, też uwielbiam ciasta bez pieczenia, mają wtedy kompletnie inny smak. Moim faworytem jest tort z galaretki z Coca-Colą, również nie wymaga dużego nakładu pracy a smakuje wyśmienicie. Na pewno wypróbuje ten przepis i czekam z niecierpliwością na kolejne posty :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)