Letnia kostka twarożkowa
Składniki:
- 2 paczki maślanych herbatników
- 2 śmietany kremówki
- 4 śmietan fixy
- 4 łyżki cukru pudru
- serek biały, twarożek ok.300g
- aromat cytrynowy
- galaretka agrestowa
- owoce do dekoracji
- Formę ok 22x30 wyłożyć jedną warstwą herbatników.
- Jedną śmietanę ubić dodając dwie łyżki cukru pudru i dwa śmietan fixy. Do ubitej masy dodajemy partiami twarożek, ciągle miksując, aż do całkowitego wykorzystania. Wykładamy masę serową na herbatniki, wyrównujemy i znów układamy warstwę herbatników.
- Pozostałą śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixami do uzyskania sztywnej masy. wykłądamy ją na wierzch.
- Przygotowujemy galaretkę w mniejszej połowie wody, która jest na opakowaniu. Wystudzamy.
- Na masie śmietanowej tworzymy widelcem lub specjalną szpatułką wgłębienia. Zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 5 godzin.
- Dekorujemy owocami- Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz