Kruche z rabarbarem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- kostka margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- około 0,5 kg rabarbaru
- kilka łyżek cukru ok 4
- Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, proszek, jogurt zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie części a następnie włożyć obie na kilka minut do lodówki.
- Rabarbar oczyścić, pokroić na drobne plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i odstawiamy.
- Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w małych odstępach. Wykładamy rabarbar przykrywając całe dno.
- Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy całość. Nakłuwamy widelcem.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na około 30-40 minut. Pilnujemy kiedy ładnie się przyrumieni z góry.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem- gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz