Baletki
Składniki:
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 6,5 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- garść maku
- marmolada, dżem itp
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Powoli, małymi partiami dodajemy cukier, nadal ubijając.
- Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko razem ubijać, aż ładnie się połączy.
- Mikser odkładamy. Małymi porcjami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką.
- Ciasto przekładamy do rękawa z okrągłą końcówką.
- Małe porcje wyciskamy w średnich odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem.
- Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną się lekko rumiane.
- Studzimy, smarujemy jedną stronę dżemem i przykrywamy drugim ciastkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz