Marysieńka
Składniki na biszkopt:
- 7 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 pełne łyżki cukru
- 2 pełne łyżki kakao
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g orzechów włoskich
- 5 białek
- 200g cukru
- 1,5 łyżki płynnego miodu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 litra mleka
- 1 cukier waniliowy/ ekstrakt waniliowy
- 5 żółtek
- 170g cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250g miękkiego masła
- Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie powoli żółtka. Kolejno przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Wszystko dokładnie połączyć. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30-40 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na dwa poziome blaty.
- Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Posiekane drobno orzechy wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i miodem. Delikatnie wszystko pomieszać z ubitymi białkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę, wierzch wyrównać.Piec przez 30 minut w 180'C do zarumienienia.
- Krem: Z 0,5l mleka odlać pół szklanki, dodać do niego mąkę i żółtka. Dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko wymieszać z cukrami i ekstraktem. Zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mąki z żółtkami i ugotować budyń. Mieszać cały czas, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Ubić miękkie masło na gładką masę, dodawać małymi porcjami budyń. Zmiksować na małych obrotach miksera.
- Polewa: Zagotować 4 łyżki mleka z 4 łyżkami cukru i 4 łyżkami masła. Dodać 4 łyżki kakao i dokładnie wymieszać.
- Złożyć ciasto: blat biszkoptowy-połowa kremu-placek orzechowy-reszta kremu-blat biszkoptowy. Całość polać polewą czekoladową.
chętnie bym się skusiła na kawałeczek takiego ciasta ;) wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńciężko poprzestać na jednym ;)
UsuńKiedyś go piekłam, jest bardzo smaczne. Pięknie Ci się upiekło!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Smak rekompensuje pracę :) Dziękuje za miłe słowa :) pozdrawiam,
Usuń