Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3 dag świeżych drożdży
- 80g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu
- truskawki
- kruszonka: 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 50g masła
- Do lekko podgrzanego mleka pokruszyć drożdże, następnie łyżeczkę cukru i mąki oraz sól. Dokładnie wymieszać. Odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Wymieszać mąkę z zaczynem, resztą cukru i jajkami. Zagnieść ciasto (około 10 minut). Po tym czasie dodać rozpuszczone, schłodzone masło i znów bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Przygotować budyń i zostawić, aby przestygnął.
- Z wyrośniętego ciasta formować w dłoniach małe bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 2-3 cm odległości. Przykryć ściereczką na 10 minut, aby trochę podrosły.
- Natłuszczoną dłonią robimy w każdej bułeczce wgłębienie, w które kolejno nakładamy sporą łyżkę budyniu i pokrojone w plastry truskawki.
- Piekarnik nagrzewamy do 170'C.
- Zagniatamy składniki na kruszonkę. Posypujemy drożdżówki krusząc zagniecione ciasto.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, aż wszystko ładnie się zarumieni.
- 2,5 szklanki mąki
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.dpuf
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.dpuf
- 2,5 szklanki mąki
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.
- 2,5 szklanki mąki
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.dpuf
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.dpuf
- 2,5 szklanki mąki
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.dpuf
- 3 dag świeżych drożdży( lub 7 g suchych)
- 3/4 szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- dwa jajka
- 80 g roztopionego masła
- szczypta soli - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.de/2015/05/buleczki-drozdzowe-z-budyniem-i.html#sthash.zMTuzk2k.dpuf
aż poczułam ten zapach świeżutkiej domowej drożdżówki :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńzapach jest cudowny! aż ciężko jest wytrzymać do końca czasu pieczenia ;)
UsuńAleż one są apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńdomowe najlepsze :)
Usuńsobota nie daleko..
OdpowiedzUsuńnajlepsze nie tylko na weekend ale i w tygodniu :)
Usuń