Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią
Składniki:
ciasto:
- 300g mąki
- 100g zimne masło
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany 18%
- 400g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 500g pieczarek
- sól czosnkowa lub czosnek w granulacie
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
- ser żółty (opcjonalnie)
- oliwa
- Składniki na ciasto wyrabiamy, aż zrobi się elastyczne. Wałkujemy, wypełniamy formę a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki.
- Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Podsmażyć na zeszklonej cebuli.
- Mięso również podsmażyć z przyprawami na zeszklonej cebuli.
- Pieczarki wymieszać z mięsem, przyprawić do smaku.
- Cukinię obrać, pokroić na plastry oprószyć solą.
- Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym żółtym serem. układamy cukinie.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na niską półkę na około 25-30 min.
A ile tej cukinii?
OdpowiedzUsuń