Babka Piaskowa
Składniki:
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny (250g)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- aromat cytrynowy
- Całe jajka ubijamy z cukrem do bladości.
- Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromatem. Dokładnie mieszamy.
- Wlewamy partiami stopioną, ciepłą margarynę. Dokładnie mieszamy.
- 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
- Do reszty ciasta dodajemy kakao,mieszamy i wlewamy na jasne ciasto.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 150'C i pieczemy 50 minut w termoobiegu.
- Po tym czasie studzimy pozostawioną babkę formie.
- Wyciągnąć z formy, dowolnie ozdobić np posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz