Szarlotka królewska
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 2galaretki pomarańczowe
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 śmietan fix
- starta czekolada do dekoracji
- Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier (powoli- małymi partiami), następnie po jednym żółtka. Dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Przelać do formy. Piec około 30 min w 180'C
- Masa jabłkowa: Jabłka oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Postawić na małym ogniu i chwilkę podsmażyć.Następnie dodać suche galaretki i dokładnie wymieszać. Gorącą masę przełożyć na biszkopt. Całość wystudzić.
- Masa śmietanowa: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem. Rozprowadzić po jabłkach. Udekorować startą czekoladą. Mocno schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz