Kruche ciasta ze śmietaną
Składniki:
- 30 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciastek
- marmolada
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy margarynę, którą siekamy nożem na mniejsze kawałki.
- Następnie wbijamy 2 jajka i wlewamy śmietanę.
- Szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 min.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto na kwadrat, pokroić na średniej wielkości kwadraty.
- Na każdą porcję nakładać około 1 małą łyżeczkę marmolady. Sklejać przeciwległe rogi (bardzo mocno pościskać, aby w piekarniku się nie rozkleiły).
- Tak przygotowane ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Wkładać do nagrzanego piekarnika 150'-160'C na około 10-15 minut.
- Po tym czasie wystudzić.
*Podczas pieczenia, część marmolady może wypłynąć, po przestudzeniu można uzupełnić ciasteczka pozostałą marmoladą.
Wspaniałe ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńdziękuje, polecam wypróbować :)
UsuńŚwietna propozycja :) Lubię takie ciacha z wkładką.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że ciastka przypadły do gustu :)
UsuńApetycznie.
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń