Pampuchy
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 20 dag margaryny
- 4 dag drożdży
- 30 dag mąki + do wyrabiania
- szczypta soli
- powidła śliwkowe
- Do miski wsypać mąkę, posolić i wymieszać. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtka.
- W osobnym naczyniu podgrzać mleko, dodać drożdże. Rozpuścić je, dokładnie mieszając. Odstawić na około 20 minut, żeby zaczęły pracować.
- Margarynę rozpuścić, odstawić do przestudzenia.
- Wlać drożdże z mlekiem do mąki, posłodzić a następnie wyrobić.
- Pod koniec wyrabiania dodać połowę rozpuszczonej margaryny i ponownie wyrobić dość wolne ciasto.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 30 minut.
- Po tym czasie jeśli ciasto jest zbyt lejące, dodać resztę mąki (stopniowo) i wyrabiać, aż ciasto nie będzie się mocno kleiło do rąk.
- Przykryć ściereczką, odłożyć jeszcze na 30 minut.
- Następnie podzielić ciasto na bułeczki nie większe niż pięść. (u mnie wyszło 12 średniej wielkości)
- Do każdej porcji wkładamy około 1 małej łyżeczki powideł i zamykamy kluskę ściskając brzegi. Odstawiamy minimum na 10 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce.
- Do dużego garnka wlewamy wodę ok. 1/3 wysokości. Przykrywamy ściereczką (np tetrą) ściśle obwiązujemy wokół kołnierza garnka. Kładziemy tak przygotowany garnek na średni ogień i czekamy, aż woda zawrze. Na wierchu ściereczki układamy po około 3-4 kluski. Przykrywamy pokrywkę. Po około 15-17 minutach są gotowe do jedzenia :)
Podawać np z klarowanym masłem i posypanym cukrem.
Wypróbuję przepis na pewno,ale bez powideł.U mnie tylko wersja z sosem truskawkowo-śmietanowym lub mięsnym wchodzi w rachubę.Na powidła mają długie zęby.
OdpowiedzUsuńz pewnością z sosem truskawkowo-śmietanowym również smakują wybornie :)
Usuń