Zielona fasolka szparagowa zawijana w boczek
Składniki:
- fasolka szparagowa około 3 garście
- cieniutkie plasterki boczku około 12-15
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- Szparagi oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, ewentualnie obciąć ogonki. Obgotować w osolonej wodzie, aż zmiękną.
- Gotowe szparagi odsączyć z wody, lekko osuszyć na papierowym ręczniku.
- Podzielić na porcje, około 5-7 fasolek. Każdą owijamy dokładnie plasterkiem boczku.
- Gotowe porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym oliwą.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 6-8 minut, aż boczek się troszkę przyrumieni.
Smacznego!
Polecam blachę do pieczenia posmarować olejem sezamowym - fasolka w boczku smakuje wtedy jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wskazówkę, kolejnym razem wypróbuję! :)
Usuń