Pancakes po polsku
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 75g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- Jajka roztrzepać, dodać mleko oraz mąkę, sól i cukier. Dokładnie wymieszać.
- Dodać masło. Odstawić na 15 min.
- Po tym czasie smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanej i suchej patelni teflonowej (na średnim ogniu, aby ciasto urosło).
Smacznego!
Po prostu je uwielbiam, idealne na leniwe weekendowe śniadanko.
OdpowiedzUsuńmy też je uwielbiamy- od pierwszego kęsa można się zakochać :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że takie naleśniki smakował by najlepiej, gdyby oblać je sowicie syropem klonowym :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że każdy ma swoje ulubione i sprawdzone dodatki :) pozdrawiam
Usuń