Milky Way
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka margaryny
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 20g cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
- Biszkopt: Jajka wbić do miski, wsypać cukier. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach ok. 10minut.
- Do jajecznego kremu stopniowo dosypujemy mąkę, kakao, i proszek do pieczenia. Dokładnie i delikatnie mieszamy łyżką.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać powierzchnię.
- Piec 1 180'C przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt dobrze ostudzić.
- Mleko przelać do garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać tak długo, aż cukier się rozpuści a następnie ostudzić.
- Margarynę dobrze utrzeć. Dodać do niej ostudzone mleko i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać.
- Ostudzony biszkopt przekroić na poziome dwa blaty. Jeden ułożyć na blaszce. Można nasączyć sokiem z cytryny z łyżką cukru i łyżką wody.
- Na biszkopt wyłożyć mleczną masę, wyrównać.
- Przykryć drugim blatem biszkoptu.Wierzch polać czekoladą.
Dodatkowo jeden blat posmarowałam konfiturą borówkową dla urozmaicenia smaku, ale nie jest to konieczne, bo placek sam w sobie jest bardzo smaczny.
Pycha, na pewno zrobi wrażenie i będzie smakować u mnie w domu :)
OdpowiedzUsuńproszę dać znać czy smakowało :) pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)
OdpowiedzUsuń