poniedziałek, 21 grudnia 2015

Sos gulaszowy z papryką i pieczarkami

Bardzo syte i smaczne danie a do tego ciekawie się prezentujące. Zapraszam!


Sos gulaszowy:

Składniki:
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki bulionu 
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 duże czerwone papryki
  • szczypta chili
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ulubionych ziół
  • 800g pieczarek
Przygotowanie:
  1. Mięso pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. 
  2. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  3. Dodać cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać czosnek i papryczkę chili.
  4. Przełożyć do rondla albo głębszego naczynia.
  5. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu.
  6. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem.
  7. Dusić, aż papryka zmięknie.
  8. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa.
  9. Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. 
  10. Sos zredukować.
Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi itp.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz