Sos gulaszowy:
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- pieprz, sól
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki bulionu
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 duże czerwone papryki
- szczypta chili
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ulubionych ziół
- 800g pieczarek
- Mięso pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
- Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
- Dodać cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać czosnek i papryczkę chili.
- Przełożyć do rondla albo głębszego naczynia.
- Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu.
- Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem.
- Dusić, aż papryka zmięknie.
- Pieczarki podsmażyć na tłuszczu z odrobiną cebulki. Dodać do mięsa.
- Na koniec dodaję do gulaszu koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Sos zredukować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz