Składniki:
-ciasto:
- 450g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g margaryny
- 1 jajko
- 2 żółtka
- łyżka śmietany
- bułka tarta do posypania
- 4 brzoskwinie (mogą być z syropu),
- budyń śmietankowy x2
- Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Dokładnie mieszamy. Następnie dajemy zimną margarynę, którą nożem siekamy, delikatnie łącząc z suchymi produktami.
- Wbijamy jajko i same żółtka. Najpierw końcem noża mieszamy a następnie dłonią zagniatamy ciasto.
- Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części i zawijamy każdą w folię aluminiową. Jedną wkładamy do zamrażarki a druga na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie, blaszkę (24x29cm) wyklejamy ciastem z lodówki, posypujemy bułką tartą. Układamy owoce (zamiennie mogą być np jabłka i cynamon).
- Przygotowujemy budyń wedle przepisu na opakowaniu lecz w mniejszej ilości mleka niż zalecane. Gotowy i gorący przekładamy na owoce. Wyrównujemy powierzchnię.
- Na samą górę zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C z termoobiegiem na 45-50 min.
2 budynie to za mało powinno być 4
OdpowiedzUsuń