Pierogi z dynią na słodko.
Składniki:
-ciasto na pierogi:
- 400 g mąki
- 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- dwie duże garści startej na dużych oczkach dyni
- 1 łyżka cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- Rozgrzać patelnię, sklarować masełko. Następnie dołożyć dynię, dodać sól, cukier, wanilię. Dokładnie wymieszać.
- Przykryć pokrywką i podprażyć, aż dynia zrobi się miękka.
- Po tym czasie spróbować i jeśli jest potrzeba dodać trochę cukru.
- Gotowy farsz odstawić do przestudzenia.
- Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta)
- Gdy ciasto (woda z mąką) będzie przypominać „klajster”, zrobić w nim dołek, do którego wbijamy jajko. Mieszamy nożem a później wyrabiamy dłońmi do uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta.
- Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.
- Szklanką wycinamy porcje ciasta.
- Nakładamy farsz i sklejamy pierożki.
Smacznego!
Jeśli wolicie pierogi w wersji bardziej wytrawnej polecam ze szpinakiem a przepis znajdziecie tutaj.
pozdrawiam ciepło :)
Pierogi regionalne wyglądają na przepyszne. Kuchnia polska zawsze na pierwszy miejscu, a w szczególności gołąbki.
OdpowiedzUsuń