poniedziałek, 23 listopada 2015

Zupa a la flaczki zwana flaczkami z kurczaka.

To danie zachwyca w swojej prostocie i łatwości przygotowania. Jest bardzo smaczna i aromatyczna. Można wykorzystać mięso z zupy wcześniejszego dnia (gotowane mięso). Za to w części lubimy tą zupę - Nic się nie marnuje! :) Delikatnie przyprawiona smakuje nawet naszym milusińskim, ale po dodatku ostrych przypraw przypada do gustu największym amatorom pikantnego jedzenia :) Zapraszam!



Zupa a la flaczki.

Składniki:
  • np. 3-4 udka lub 2-3 nogi z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek pora
  • pół cebuli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 łyżek majeranku
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
  1. Mięso zalać zimną wodą ok. 2-3 litry. Na małym ogniu gotować. 
  2. Wrzucić warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól.
  3. Gdy mięso oraz marchewka będzie miękka, wyjmij z wywaru i pokrój na drobne kawałki. Mięso oczyść z kości a resztę pokrój na części. Pora i cebulę wyrzuć. Gotowe mięso z marchewką dodać do wywaru. Dodaj majeranek.
  4. Zasmażka (opcjonalnie): masło 5 dag utrzyj z mąką 2-3 łyżki mąki, wlej do zupy. Zagotuj mieszając. 
  5. Wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze około 3 minuty. Przypraw do smaku, dodaj zieleninę.

W tej zupie możemy dowolnie manewrować przepisem. Jeśli chcemy gęstą zupę- dodajemy zasmażkę. Jeśli chcemy więcej warzyw- dodajemy warzywa itd. Ja osobiście wolę lżejszą wersję bez zasmażki :)
Podawaj z pieczywem!
Gotowe!

Podoba Ci się przepis, a może masz ulubioną wersję tej zupy? Podziel się ze mną w komentarzu, pozdrawiam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz