Zupa a la flaczki.
Składniki:
- np. 3-4 udka lub 2-3 nogi z kurczaka
- 2 średnie marchewki
- kawałek pora
- pół cebuli
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 łyżek majeranku
- natka pietruszki
- pieprz, sól
- Mięso zalać zimną wodą ok. 2-3 litry. Na małym ogniu gotować.
- Wrzucić warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól.
- Gdy mięso oraz marchewka będzie miękka, wyjmij z wywaru i pokrój na drobne kawałki. Mięso oczyść z kości a resztę pokrój na części. Pora i cebulę wyrzuć. Gotowe mięso z marchewką dodać do wywaru. Dodaj majeranek.
- Zasmażka (opcjonalnie): masło 5 dag utrzyj z mąką 2-3 łyżki mąki, wlej do zupy. Zagotuj mieszając.
- Wymieszaj dokładnie, gotuj jeszcze około 3 minuty. Przypraw do smaku, dodaj zieleninę.
W tej zupie możemy dowolnie manewrować przepisem. Jeśli chcemy gęstą zupę- dodajemy zasmażkę. Jeśli chcemy więcej warzyw- dodajemy warzywa itd. Ja osobiście wolę lżejszą wersję bez zasmażki :)
Podawaj z pieczywem!
Gotowe!
Podoba Ci się przepis, a może masz ulubioną wersję tej zupy? Podziel się ze mną w komentarzu, pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz