wtorek, 24 listopada 2015

Ziemniaki po cabańsku - zwane prażonymi

 Wszyscy chyba znają to danie-większość z wersji przygotowywanej w specjalnym naczyniu przy ognisku. Ja dziś proponuję wersję ,,domową,, dla tych, którzy nie mają innych możliwości. Potrzeba nam tylko głęboki garnek lub naczynie żaroodporne. Nie ma to w sobie tyle uroku co oczekiwanie na świeżym powietrzu, ale smakuje równie dobrze :) Zapraszam!



Prażone

Składniki:
  • ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • kiełbasa
  • boczek
  • margaryna
  • kapusta biała (kilka lisci) 
  • pietruszka
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, ostra
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy. Kroimy w plastry a cebulę w piórka.
  2. Kiełbasę kroimy na plastry, boczek w średnią kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni.
  3. Spód garnka ( lub naczynia żaroodpornego) smarujemy niewielką iloscią margaryny, wykładamy liśćmi kapusty.
  4. Następnie warstwami ukłądamy: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, boczek, marchew. Przyprawiamy i powtarzamy aż do wypełnienia całego garnka.
  5. Na wierzchu układamy ziemniaki (najlepiej żeby były ostatnią warstwą), posypujemy pietruszką. Przykrywamy całość liśćmi kapusty i folią aluminiową a na końcu pokrywką.
  6. Zostawiamy na średnim ogniu 1-1,5 godziny.
  7. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są gotowe.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz