Prażone
Składniki:
- ziemniaki
- marchewka
- cebula
- kiełbasa
- boczek
- margaryna
- kapusta biała (kilka lisci)
- pietruszka
- sól, pieprz
- papryka słodka, ostra
- Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy. Kroimy w plastry a cebulę w piórka.
- Kiełbasę kroimy na plastry, boczek w średnią kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni.
- Spód garnka ( lub naczynia żaroodpornego) smarujemy niewielką iloscią margaryny, wykładamy liśćmi kapusty.
- Następnie warstwami ukłądamy: ziemniaki, cebulę, kiełbasę, boczek, marchew. Przyprawiamy i powtarzamy aż do wypełnienia całego garnka.
- Na wierzchu układamy ziemniaki (najlepiej żeby były ostatnią warstwą), posypujemy pietruszką. Przykrywamy całość liśćmi kapusty i folią aluminiową a na końcu pokrywką.
- Zostawiamy na średnim ogniu 1-1,5 godziny.
- Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki są gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz