Malinowiec
Składniki:
- 15 dag migdałów
- 13 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 galaretki malinowe
- 1/2 litra śmietany kremówki 30%
- 2 fixy do śmietany
- 70 dag malin
- 20 dag cukru
- Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i podzielić na dwie porcje.
- Ubić białka z 20 dag cukru i podzielić na dwie części, posmarować placki, posypać migdałami i upiec około 20 min w 180'C.
- Rozpuścić galaretki, śmietanę ubić z cukrem i fixem.
- Na spód dać placek z migdałami, wyłożyć masę śmietanową, włożyć do lodówki do stężenia.
- Następnie posmarować masą malinową i przykryć drugim plackiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz