Łosoś pieczony w folii aluminiowej.
Składniki:
- łosoś w całości
- pół pomarańczy
- 1 limonka
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- dwa ząbki czosnku (może być granulowany)
- cebula
- Rybę oczyścić, można odciąć głowę lub zrobić to po upieczeniu.
- Pomarańcze, limonkę, cebulę, czosnek pokroić w średniej grubości plastry.
- Natrzeć rybę solą, pieprzem (ewentualnie czosnkiem granulowanym) i poszatkowanym koperkiem.. Obłożyć owocami. Zostawić na minimum godzinę.
- Po tym czasie przygotować folię aluminiową. Powinno jej być tyle, aby po owinięciu ryby można było zostawić troszkę miejsca w tej,, kieszonce,, z folii na powietrze.
- Pieczemy w piekarniku 180'C przez 35-40 min.
Smacznego!
Ps
Tak szybko znika z talerzy, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia po upieczeniu ;)
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na szybki obiad. Bez smażenia i bałaganu. Chętnie spróbuję. Z ryb ja najbardziej lubię łososia, a moim ulubionym przepisem jest https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ Takie połączenie smaku jest idealne, delikatna ryba z ostrym chrzanem świetnie się uzupełniają. Polecam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń