czwartek, 26 listopada 2015

Dziki łosoś w całości z piekarnika.

Lekko, zdrowo i bardzo smacznie. Ryba w takiej postaci nie traci na swojej delikatności. Jest idealna dla dużych i małych ;) Na co dzień i od święta. Zapraszam!



Łosoś pieczony w folii aluminiowej.

Składniki:
  • łosoś w całości
  • pół pomarańczy
  • 1 limonka
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • dwa ząbki czosnku (może być granulowany)
  • cebula
Przygotowanie:
  1. Rybę oczyścić, można odciąć głowę lub zrobić to po upieczeniu.
  2. Pomarańcze, limonkę, cebulę, czosnek pokroić w średniej grubości plastry.
  3. Natrzeć rybę solą, pieprzem (ewentualnie czosnkiem granulowanym) i poszatkowanym koperkiem.. Obłożyć owocami. Zostawić na minimum godzinę. 
  4. Po tym czasie przygotować folię aluminiową. Powinno jej być tyle, aby po owinięciu ryby można było zostawić troszkę miejsca w tej,, kieszonce,, z folii na powietrze.
  5. Pieczemy w piekarniku 180'C przez 35-40 min.
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!

Ps
Tak szybko znika z talerzy, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia po upieczeniu ;)

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis na szybki obiad. Bez smażenia i bałaganu. Chętnie spróbuję. Z ryb ja najbardziej lubię łososia, a moim ulubionym przepisem jest https://mowisalmon.pl/przepisy/smazony-losos-z-salsa-verde-z-chrzanem/ Takie połączenie smaku jest idealne, delikatna ryba z ostrym chrzanem świetnie się uzupełniają. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz