Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego.
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka letniego mleka
- 110g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 roztrzepane jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki suchych drożdży (12g)
- + jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułek
- ok. 400g kapusty kiszonej
- mała cebula
- łyżka oliwy
- pieprz, sól, kminek, papryka słodka
Przygotowanie:
- Przygotować farsz. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę a następnie dodać poszatkowaną kapustę kiszoną i przyprawy, Wymieszać, przykryć przykrywką, aż smaki się połączą i wszystko się lekko podpraży. Gdy farsz będzie gotowy, pozostawić do ostudzenia.
- Mikserem wyrobić wszystkie składniki na ciasto w podanej kolejności przez kilka minut. (ewentualnie można ciasto ręcznie wyrobić).
- Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
- Po tym czasie podzielić na około 12 części, lekko każdą porcję porozciągać w dłoni (spłaszczyć) i nałożyć około 2-3 łyżki farszu a następnie zamknąć (zwinąć i skleić w palcach) brzegi formując pożądany kształt np prostokątny.
- Takie gotowe porcje układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach około 1 cm. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości, zetknięcia się bułeczek) na około 40 min.
- Następnym etapem jest posmarowanie jajkiem i posypanie małą ilością kminku (niekoniecznie) .
- Piec 20-25 min w 180'C (aby nie przypiekły się zbyt mocno można przykryć folią aluminiową)
Podawać na ciepło z barszczem czerwonym lub na zimno same w formie drożdżówki :)
Smacznego!
Domowe kapuśniaczki gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz