Pikantna zupa dyniowa z grzankami.
Składniki:
zupa:
- wywar z warzyw lub bulion (ilość zależna od gęstości)
- około 10 garści dyni (pokrojonej w sporą kostkę)
- 2 średnie marchewki
- sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, chili
- kilka kromek chleba
- łyżka masła
- mała cebula
- czosnek granulowany
- Przygotować grzanki. Pokroić chleb w kostkę. na patelni rozgrzać masło, zeszklić poszatkowaną drobno cebulę, przyprawić czosnkiem, podprażyć. Wrzucić chleb i co jakiś czas mieszać, aż się przyrumienią.
- Do wywaru z warzyw lub bulionu wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, marchew. Chwilę pogotować, następnie wrzucić dynię. Zostawić na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
- Wrzucić przyprawy, wymieszać.
- Zblenderować na gładko.
- Spróbować, ewentualnie doprawić lub skorygować gęstość.
Zupa gotowa, wystarczy posypać grzankami i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz