Dla miłośników miodu, orzechów włoskich i budyniu :) Pięknie pachnie i wygląda. Smak wyborny :) Ciasto, które wymaga większego zaangażowania od autora niż np w przypadku biszkoptu całorocznego o którym pisałam tutaj.
Warto poświęcić ten czas na przygotowanie :)
Zapraszam!
Ciasto miodowe z masą budyniową.
Składniki:
ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki wody
- 550ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 żółtko
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- 250g masła
- 1 puszka masy krówkowej
- 300g orzechów włoskich
- Puszkę z masą korówkową włożyć do gotującej się wody, aby zmiękła.
- Składniki na ciasto wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto.
- Podzielić na dwa blaty ciasta i upiec. (forma około 38x20, wyłożona papierem do pieczenia) Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 18-20 min. w 180'C
- Upieczone placki wystudzić.
- Masa budyniowa: 3/4 mleka wymieszać z cukrem i zagotować. Resztę mleka wymieszać z budyniem, żółtkiem oraz mąką. Powoli dodawać do gotującego mleka, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić.
- Masło utrzeć mikserem na gładko. Ciągle miksując, powoli dodawać ostudzony budyń.
- Orzechy pokroić drobniutko.
- Do przygotowanej formy położyć na dno jeden placek, który z kolei smarujemy połową masy krówkowej i posypujemy połową posiekanych orzechów. Na to wykładamy i rozsmarowujemy masę budyniową, którą przykrywamy drugim plackiem. Następnie smarujemy resztą masy krówkowej i sypiemy pozostałymi orzechami.
- Chłodzimy w lodówce minimum 40 min.*
*najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy się połączą
Gotowe!
Smacznej uczty :)
Miłego weekendu!
Oj, rzeczywiście słodkie, ale i tak uwielbiam takie wypieki, choć rzadko takie robię Ale na Święta byłoby w sam raz :)
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu można sobie pozwolić na takie smakołyki :)
UsuńJestem tego samego zdania :)
Usuń