Filet z kurczaka pod pierzynką z marchewki.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka (zależy od naczynia żaroodpornego, którego użyjemy)
- marchew ok 12 średniej wielkości
- 2 opakowania jogurtu naturalnego + 4 łyżki majonezu (opcjonalnie)
- mała cebula
- 1 łyżka oliwy
- pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie (opcjonalnie), majeranek, czosnek granulowany
- Marchew obrać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami.
- Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekaną cebulkę. Doprawić czosnkiem, chwilkę podprażyć.
- Dodać marchew na patelnię i wszystkich przypraw po trochu wszystko wymieszać. Przykryć pokrywką, aż marchewka zmięknie.
- Filet z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy i wyłożyć całe dno mięsem.
- Następnie kolejną warstwą jest marchew. Dokładnie rozprowadzamy po całym kurczaku.
- Jogurtem polewamy marchew (lub jeśli robimy z majonezem to wcześniej mieszamy go z jogurtem).
- Cały wierzch ładnie wygładzamy łyżką i wkładamy do piekarnika 180'C na około 30 min.
Podajemy np z ryżem.
Smacznego- Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz