Podaję Wam źródło, które mnie zainspirowało - Przepis oryginalny
Zmodyfikowałam delikatnie część z niego i tak oto powstały u mnie:
Bułeczki z ciasta francuskiego z budyniem waniliowym i ananasem.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- ananas w syropie (ok. 3 krążki)
- cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. (jeśli będzie letni to też nic się nie stanie)
- Rozwinąć ciasto francuskie, podzielić na porcje (zalecane 8 prostokątów).
- Wykładać na jedną stronę prostokątów po kopiatej łyżce budyń a następnie układać na nim pokrojony na kawałki ananas.
- Poszczególne porcje (prostokąty) składać na pół, skleić-zacisnąć brzegi (zdecydowanie lepiej wygląda przyciskanie ząbkami widelca)
- Złożone bułeczki poprzekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla lepszego efektu można górną część ciasta poprzecinać ukośnie, ale nie jest to konieczne.
- Rozbełtanym jajkiem smarujemy bułeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220'C na około 15 min do złotego koloru. (u mnie wystarczyło 12 min)
Smacznego!
Piękny zapach w całym domu :)
Polecam ! *-* Przepyszne ;3
OdpowiedzUsuń