co zrobić jeśli te wszystkie standardowe kotlety, devolay'e itp nam się już przejadły lub zwyczajnie znudziły? Odpowiedz jest prosta.
Trzeba spróbować niebanalnych, smacznych i cieszących oko szaszłyków bazyliowych :)
Dodatkową zaletą jest oczywiście fakt, iż to danie ma zdecydowanie mniej kalorii niż wcześniej wspomniane cuda w złotej panierce. Ciekawa forma podania i interesujący smak skuszą nawet największych niejadków ;)
Zapraszam!
Bazyliowe szaszłyki
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz, bazylia (świeża lub przyprawa)
- patyki do szaszłyków
- łyżka oliwy
- Fileta z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa.
- Pokroić po długości na paseczki (ok. 3 cm szerokości)
- Wrzucić do miski, dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać.
- Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować piekarnik. Na blaszkę położyć papier do pieczenia natłuszczony oliwą.
- Porcje fileta zwijać w ,,ślimaczki,, i nabijać na patyk do szaszłyków. Wedle uznania na jeden patyk 3-4 ślimaczki.
- Włożyć do piekarnika. piec w 180' przez 40 min. Po 20 min. szaszłyki obrócić.
Propozycja podania. Szaszłyki z ryżem i warzywami a' la spaghetti. |
Gotowe :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz