pozdrawiam!
Biszkopt całoroczny- bardzo prosty, tani i przepyszny :)
Chcę podzielić się z Wami przepisem od którego zaczęła się moja przygoda z królestwem ciast. Przepis odkąd pamiętam jest w mojej rodzinie. Biszkopt zawsze się udaje! Jest mega prosty do zrobienia oraz mega szybki. Nie wiem jaką ma oryginalną nazwę, ale u nas przyjęła się biszkopt całoroczny, gdyż do ciasta można dodać dosłownie wszystko! Zaczynając od świeżych sezonowych owoców, przez suszone owoce czy bakalie lub owoce z syropów i mrożonych.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru (można zmniejszyć ilość wedle upodobań lub zastąpić np cukrem brązowym)
- 1,5 szkl. mąki
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek wody
- dowolne dodatki np owoce sezonowe
Biszkopt z jabłkami i śliwkami, posypany startą czekoladą. Ciasto przed włożeniem do piekarnika. |
- Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę, powoli ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
- Do powstałej gładkiej pianki powoli dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszamy.
- Do jednolitej masy dodajemy po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy.
- Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. To samo z olejem.
- Wylewamy do formy. Na wierzch układamy owoce wedle uznania.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni/termoobieg na około 20 minut (do suchego patyczka)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz