niedziela, 27 września 2015

Przepis pewniak! Biszkopt całoroczny :)

Przepis bardzo prosty, smaczny, wypróbowany! Nie zdarzyło się jeszcze żeby komuś nie wyszedł. Zachwyca smakiem :)
pozdrawiam!

Biszkopt całoroczny- bardzo prosty, tani i przepyszny :)
Chcę podzielić się z Wami przepisem od którego zaczęła się moja przygoda z królestwem ciast. Przepis odkąd pamiętam jest w mojej rodzinie. Biszkopt zawsze się udaje! Jest mega prosty do zrobienia oraz mega szybki. Nie wiem jaką ma oryginalną nazwę, ale u nas przyjęła się biszkopt całoroczny, gdyż do ciasta można dodać dosłownie wszystko! Zaczynając od świeżych sezonowych owoców, przez suszone owoce czy bakalie lub owoce z syropów i mrożonych. 

Biszkopt całoroczny z olejem.

Składniki: 
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru (można zmniejszyć ilość wedle upodobań lub zastąpić np cukrem brązowym)
  • 1,5 szkl. mąki
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek wody
  • Biszkopt z jabłkami i śliwkami, posypany startą czekoladą. Ciasto przed włożeniem do piekarnika.
  • dowolne dodatki np owoce sezonowe
Przygotowanie: 
  1.  Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę, powoli ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy.
  2. Do powstałej gładkiej pianki powoli dodajemy po jednym żółtku. Delikatnie mieszamy.
  3. Do jednolitej masy dodajemy po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy.
  4. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. To samo z olejem. 
  5. Wylewamy do formy. Na wierzch układamy owoce wedle uznania.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni/termoobieg na około 20 minut (do suchego patyczka)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz