Pierogi to jedno z wielu dań za którymi tęsknię mieszkając w Niemczech. Tutaj jest ich jak na lekarstwo, ale przyznajmy szczerze, że nic nie może się równać z pierogami naszych babć :) Pochodzę z małej wsi w Małopolsce i pierogi towarzyszyły mi od dziecka, począwszy od tradycyjnych z mięsem, kapustą lub grzybami po różnego rodzaju owocowe farsze. Dzisiejsza propozycja to moja interpretacja tradycyjnych pierogów. Farsz z kaszy jest bardzo pożywny i smaczny a masełko pietruszkowe nadaje ciekawej nuty aromatu. Wiem, że nie są idealne, ale praktyka czyni mistrza :) Uważam, że każdy obcokrajowiec odwiedzając Polskę powinien spróbować tego dania :) Ten post bierze udział w konkursie
„Polska do zwiedzenia/zjedzenia” strony
e-turysta.net . Zapraszam!
Pierogi z kaszą gryczaną
Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oliwy
farsz:
- kasza gryczana ok szklanka
- mała cebulka
- łyżka margaryny
- sól, pieprz
dodatkowo:
- 2 łyżki masła sklarowane z posiekaną natką pietruszki
Przygotowanie:
- Przygotować farsz: ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę zeszklić na margarynie, dodać kaszę. Podprażyć przez chwilę, przyprawić do smaku. Wystudzić.
- Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto.
- Następnie rozwałkować i wycinać krążki, do każdego nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi.
- Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek.Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 10 minut (po tym czasie możemy wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy w środku jest dobry).
- Podajemy polane gorącym masełkiem.
Fajny przepis. Nie widziałam takiego połączenia pierogów z [b]kasza[/b] gryczaną. Oby więcej takich zdrowych przepisów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na kolejne posty :)
Świetny przepis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre,już robiłam poczestunek też był,pozdrawiam LO
OdpowiedzUsuń