Karpatka
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125g masła
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g masła
- aromat waniliowy
Przygotowanie:
- Ciasto: Masło i wodę powoli podgrzać, aż masło się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać szpatułką do uzyskania gładkiej, gęstej masy. (Powinna odchodzić od brzegów garnka) Wystudzić.
- Gdy masa nie jest już gorąca wrzucamy pojedynczo jajka, po każdym dokładnie miksując masę.Gotowa masa jest gładka i klejąca. Dzielimy ciasto na dwie części. Wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Najlepiej zrobić to szpatułką.Pieczemy w 200'C góra-dół przez 25 do 30 minut. Pilnując, aby ciasto ładnie się zrumieniło, ale nie przypiekło. Drugi blat tak samo pieczemy w identycznej foremce.
- Krem: Dwie szklanki mleka zagotować. W pozostałej szklance wymieszać dokładnie budyń, mąkę i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać do momentu, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Po tym czasie do budyniu dodawać stopniowo, partiami masło (musi mieć temperaturę pokojową) i miksować na wysokich obrotach. Na końcu dodać aromat i jeszcze raz wszystko połączyć.
- Zostawić krem na 5 minut, żeby odpoczął. Następnie wykładamy i rozsmarowujemy na jednym (zimnym) blacie ciasta i przykrywamy drugim.
Po prostu uwielbiam to ciasto.
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam :)
UsuńHmmm ślinka cieknie. Chcę je zjeść!
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga https://jaglusia.wordpress.com/
Nie kończy się na jednym kawałku ;)dziękuję, chętnie Cię odwiedzę
UsuńMniam :) Moja mama zawsze robi karpatkę - jest tak pyszna, że chyba nigdy jej nie dorównam ;)
OdpowiedzUsuńProszę wypróbować z tego przepisu, będzie trzeba porównać ;)
Usuń