piątek, 29 kwietnia 2016

Gulasz z warzywami i kaszą pęczak

 Gulasz w tej odsłonie nie tylko jest bardzo syty i aromatyczny ale przede wszystkim bardzo smaczny! Kasza pęczak wspaniale współgra z różnorodnością warzyw, jednocześnie nie przyćmiewając akcentu mięsnego ;) Zapraszam!



Gulasz z kaszą pęczak

Składniki:
  • 3 małe papryki: czerwona, żółta, zielona
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 średnia cukinia
  • 200g pieczarek
  • 500g mięsa gulaszowego
  • 2 małe cebule
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta majeranku
  • kasza pęczak ugotowana na sypko
  • oliwa
Przygotowanie:
  1. Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić dowolnie (u mnie średnia kostka). 
  2. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać pieczarki, szczyptę soli. Wymieszać, razem przesmażyć. 
  3. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w półksiężyce. 
  4. Podsmażone pieczarki ściągamy z patelni a następnie podsmażamy kolejną poszatkowaną cebulę na łyżce oliwy. Wrzucamy mięso, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na rumiano. 
  5. Kolejno dodajemy papryki, cukinię, pieczarki, kukurydzę odsączoną z zalewy. Wzbogacamy resztą przypraw, dokładnie mieszamy. 
  6. Zostawiamy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną. 
  7. Po tym czasie zalewamy to wszystko przecierem pomidorowym wymieszanym z 3 łyżkami wody. Mieszamy dokładnie i zostawiamy jeszcze na chwilę, żeby wszystko się połączyło.
  8. Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
  9. Gorący gulasz wykładamy na kaszę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz