Zupa gulaszowa
Składniki:
- 30 dag wołowiny (opcjonalnie)
- 20 dag wieprzowiny
- 1 duża papryka czerwona lub trzy małe czerwona, zielona, żółta
- 2 średnie cebule
- 1 duża marchewka
- 4 duże ziemniaki
- sól, pieprz
- kminek, majeranek
- słodka papryka
- ziele angielskie, liść laurowy
- 2 dag mąki
- smalec lub margaryna
- Mięso umyć, pokroić w średnią kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Marchew w półksiężyce lub plasterki.
- Mięso i cebulę podsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do garnka, podlać wodą około 1,5-2 L
- Zagotować. Do gotującej się zupy dodać paprykę, marchewkę, ziemniaki oraz przyprawy.Dusić około godziny.
- Przygotować zasmażkę z mąki i smalcu. Dodać do wrzącej zupy.Dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku.
*zamiast ziemniaków można podawać z malutkimi kluskami śląskimi.
* ja dodatkowo dodaję kukurydzę konserwową. Wzbogaca smak i koloryt zupy.
Zimą taka zupa smakuje rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńzgadza się :) świetnie rozgrzewa- idealna na zimne dni :)
UsuńTo nie jest zupa gulaszowa
OdpowiedzUsuńZ całym szacunkiem, ale nie podzielam Pani zdania. Podstawowymi składnikami zupy gulaszowej są: mięso, papryka oraz cebula. pozdrawiam
Usuń