Serviettenknödel to nic innego jak smaczny dodatek do dania drugiego. Prościej ujmując to zamiennik tradycyjnych towarzyszy mięsa tj ziemniaków, ryżu czy klusek. Świetnie łączy się z sosami i równie ładnie oraz ciekawie się prezentuje na talerzu. Polecam spróbować! :)
Serviettenknödel - roladka do mięsa z suchego pieczywa.
Składniki:
- 330g czerstwych bułek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyzeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 średnia cebula
- łyżka oliwy
- 350ml mleka
- 1 wiązka świeżej pietruszki
- 60g bułki tartej
- Bułki pokroić w średnią kostkę, nastepnie przełożyć do dużej miski. Pietruszkę opłukać w zimnej wodzie i poszatkować. Cebulę pokroić drobno i zeszklic na oliwie.
- Do miękkiej cebuli wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką.
- Gorące mleko wlać do miski z bułkami, dodać pietruszkę, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.
- Zostawić masę na 30 minut.
- Rozdzielamy żółtka od białek. Gdy ciasto odpocznie dodajemy żółtka wymieszane z 1 łyżką ciepłej wody. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie delikatnie łączymy z resztą.
- Wykładamy wszystko na kawałek folii spożywczej, zwijamy rolując. Staramy się jak najbardziej szczelnie owinąć masę. Następnie owijamy naszą roladkę z pieczywa w ściereczkę kuchenną, również zwracając uwagę, aby kolejna warstwa szczelnie dolegała do masy. Zwijamy w rulon. Wiążemy na końcach. Tak przygotowaną roladę wkładamy do dużej brytfanny, lub garnka z dużą ilością wrzącej wody na około 50-60 min.
- Po tym czasie wyciągamy z wody, ściągamy warstwę ściereczki, folii i kroimy na plastry 1,5-2 cm.
Podajemy do mięsa jako zamiennik ziemniaków, klusek, ryżu itp.
Najlepiej smakuje z pieczeniami w sosie np grzybowym lub pieprzowym.
W moim śląskim domu rodzinnym czerstwą bułkę wykorzystywało się bardzo często. M.in. do przygotowania klusek. To chyba taki inny wariant Twojej rolady.
OdpowiedzUsuńtą ,,roladę,, poznałam dopiero w Niemczech, tutaj jest to dość popularny dodatek do mięsa :) warto próbować nowości, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń