Sernik z płatkami migdałowymi.
Składniki:
ciasto:
masa serowa:
- 0,5kg chudego twarogu
- 150g cukru
- sok z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 250 ml mleka
- dwie garście płatków migdałowych
- cukier puder
- Mąkę z proszkiem, cukier, masło i jajko w misce wymieszać dokładnie. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30 min.
- Prażymy płatki migdałowe na patelni.
- Piekarnik rozgrzać do 175'C- termoobieg.
- Wszystkie składniki z masy serowej wymieszać.
- Formę wysmarować tłuszczem, posypać ewentualnie bułką tartą. Następnie dno wyłożyć ciastem z lodówki. Dokładnie rozprowadzając palcami, gdy ciasto zbyt mocno klei się do rąk -pomaga zwilżenie dłoni.
- Na wyrównane ciasto wylewamy masę serową. Posypujemy wierzch migdałami.
- Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy piekarnik i tak zostawiamy, aż do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz