Racuszki dyniowe.
Składniki:
- dynia starta na tarce z dużymi oczkami (ok 3 duże garście)
- 2-3 jajka
- łyżka margaryny lub masła
- mąka 150g
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej
- cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozdzielić żółtka z białkiem.
- Utrzeć żółtka z masłem i cukrem.
- Ubić pianę z białek.
- Wymieszać dynię z utartym żółtkiem, mąką i pianą.
- Smażyć na rozgrzanym oleju, aż się lekko przyrumienią.
- Odsączyć na ręcznikach papierowych.
- Oprószyć cukrem pudrem. Podawać na ciepło.
Smakowite:)
OdpowiedzUsuńna początku nie byłam przekonana do spróbowania tej wersji racuchów ale teraz chętnie do nich wracam :) polecam serdecznie
Usuń