Schab w jałowcu.
Składniki:
- schab (do 1 kg)
- 2 cebule
- łyżka oleju
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 10 nasion jałowca
- sól, pieprz
- majeranek
- czosnek granulowany
- łyżka mąki
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
- Cebulę posiekać w sporą kostkę.
- Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do rondelka.
- Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dołożyć do mięsa.
- Wszystko zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy przyprawy.( ziele angielskie, liść laurowy jałowiec).
- Przykryć i dusić aż schab będzie miękki. Co jakiś czas odwracać mięso i uzupełniać wodą odparowany płyn.
- Miękkie mięso wyjąć. Mąkę rozmieszać z niewielką ilością zimnej wody i dodać do sosu, zagotować, doprawić majerankiem, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
Podawać z sosem lub bez niego.
Smacznego!
myślę że fajnie to smakowało. smacznie !
OdpowiedzUsuńpolecam wypróbować przepis, warto! pozdrawiam,
Usuń