Potrawka z indyka z kukurydzą.
Składniki:
- 500g fileta z indyka
- 1 duża puszka kukurydzy konserwowej
- margaryna lub masło
- garść poszatkowanej pietruszki
- szczypta bazylii lub poszatkowane kilka liści
- około 1 szklanka bulionu
- 2/3 szklanki śmietany
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- Fileta pokroić na kawałki wedle uznania (mogą być małe fileciki, lub większa kostka). Oprószyć solą i pieprzem.
- Wrzucić mięso na rozgrzany tłuszcz i zarumienić z każdej strony.
- Podlać bulionem, wrzucić pietruszkę, bazylię i kukurydzę odsączoną z zalewy. Wymieszać i na małym ogniu pod przykryciem zostawić około 10 min.
- Śmietanę dobrze wymieszać z mąką i dodać do mięsa. Wymieszać. Zostawić na ogniu jeszcze około 5 min.
- Po tym czasie podawać z ryżem.
Gotowe, smacznego!
ja robiłem z groszkiem zamiast kukurydzy i dodawałem do sosu pokrojonego w kostkę korniszona
OdpowiedzUsuń