Składniki:
- bulion warzywny lub drobiowy (ilość zależna od gęstosci zupy)
- cukinia ok. 3 duże sztuki
- marchew średniej wielkości
- ziemniak średniej wielkości
- natka pietruszki ok 1 spora garść
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- Przygotować bulion. Ja zrobiłam lekki rosół z drobiu z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Doprawić czosnkiem granulowanym. Wymieszać.
- Cukinie umyć, pokroić w sporo kostkę. Wrzucić na patelnię. Posypać odrobiną soli. Wymieszać. Zostawić, aż cukinia się zarumieni.
- Marchew i ziemniaka obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Podsmażoną cukinię wrzucić do bulionu. Pogotować, aż cukinia zmięknie.
- Dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaka oraz natkę pietruszki. Wymieszać. Gotowac powoli sprawdzając co jakiś czas czy warzywa zmiękły.
- Jeśli ziemniak nie jest już surowy, można zblenderować zupę.
- Doprawić do smaku.
Smacznego!
Podobał się przepis? A może znasz ten smak zupy? Robisz tą zupę w inny sposób?
Podziel się ze mną :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz