Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną.
Składniki:
- 5 jajek
- 100 g mąki
- 100 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki)
- schłodzona śmietanka 30% (400g)
- 2 opakowania śmietan-fix
- opcjonalnie owoce lub galaretka pokrojona w kosteczki
Rolada z bitą śmietaną i brzoskwinią. |
- Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę.
- Żółtka roztrzep i dodaj delikatnie do piany. Wymieszaj.
- Dodaj powoli mąkę i wszystko dokładnie połącz.
- Wylej masę na blaszkę (20x45cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 180'C przez około 12 minut.
- Rozłóż ściereczkę na płaskim blacie, posyp ją pozostałym cukrem pudrem.
- Połóż na nią gotowy, gorący biszkopt (zdejmij papier do pieczenia) a następnie zwiń ciasto w roladę. Pozostaw tak na 30 minut.
- Przygotuj masę. Ubij śmietanę mikserem na wysokich obrotach a pod koniec dodaj śmietan-fix.
- Rozwiń biszkoptowy rulon i posmaruj kremem z bitej śmietany. Dla lepszego efektu możesz rozłożyć owoce lub galaretkę a następnie zroluj ponownie ciasto.
- Włóż do lodówki na minimum godzinę.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Mile spędzonego weekendu dla Wszystkich!
pozdrawiam,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz