Fit zawijańce a la krokiety.
Składniki:
naleśniki:
farsz:
- 400g mięsa mielonego
- 1 woreczek ryżu
- dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- mała papryka czerwona
- łyżka oliwy
- mała cebula
- sól, pieprz
- majeranek, papryka słodka i ostra
- rozbełtane jajko
- 1/5 szklanki bułki tartej
- Wymieszać składniki na naleśniki i zrobić je na margarynie.
- Ugotować ryż w czasie krótszym niż zalecane na opakowaniu.
- Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić posiekaną w kostkę cebulę.
- Dodać mięso i podsmażyć z każdej strony.
- Przyprawić, dokładnie wymieszać.
- Dodać paprykę pokrojoną w drobne paseczki, kukurydzę, ryż. Wymieszać.
- Chwilkę podprażyć.
- Następnie dodać kapustę pekińską. Dokładnie wymieszać.
- Zostawić na małym ogniu. Przykryć pokrywką. Około 5 min.
- Doprawić do smaku. Wykładać na blaty naleśnika około 3 łyżki farszu. zawinąć. Powtórzyć z resztą składników.
- Gotowe porcje ułożyć ciasno (jedno koło drugiego) w naczyniu żaroodpornym. Wysmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika 180'C na około 10 min, aż naleśniki się zarumienią.
Zdrowsza wersja tradycyjnych krokietów gotowa!
Smacznego! :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńnie tylko smacznie, ale też zdrowo i kolorowo :) pozdrawiam
Usuń