Pieczeń rzymska z parówkami pieczona w folii aluminiowej.
Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki śmietany
- 2 średniej wielkości parówki
- garść posiekanej pietruszki
- majeranek, papryka ostra i słodka
- czosnek granulowany, chili
- sól, pieprz czarny i kolorowy
- folia aluminiowa
Propozycja podania na ciepło. |
- Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, przyprawami.
- Część wyrobionego ciasta wykładamy na kawałek folii. Formujemy długi prostokąt.
- Po środku uformowanego prostokąta robimy delikatne wgłębienie po długości, w którym układamy parówki.
- Przykrywamy resztą mięsa i dokładnie uciskamy aby parówki były całkowicie schowane w środku.
- Roladę zawijamy szczelnie w folię aluminiową.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 45 min, po tym czasie rozwijamy folię i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min.
Można podawać na ciepło z tłuczonymi ziemniaczkami i ciepłym sosem np. pieprzowym lub na zimno do kanapek :)
pozdrawiam,
Fajnie wygląda :) i pewnie równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia Ewelina w niemieckim jak i gotowaniu :)
ciekawy pomysł z blogiem :)
Buziaki
Ewa
Dziękuje za miłe słowa :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrawdziwa kuchnia włoska jest jedyna w swoim rodzaju, tego smaku nie da się podrobić niczym innym! Najlepsze dania są tylko w restauracjach które serwują kuchnie włoską.
OdpowiedzUsuńW kwestii dań restauracyjnych, nic nie poprawia humoru jak dobry widok! Ostatnio ze znajomymi byliśmy w Restauracji Kraków z bezpośrednim widokiem na Wawel, stąd też moje ciepłe wspomnienia tego miejsca. Ogromnie polecam!
OdpowiedzUsuń