wtorek, 29 września 2015

Pieczeń rzymska- mięso mielone w innym wydaniu.

Mięso mielone daje nam wiele możliwości. Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem, który wypróbowałam nie dawno, zmieniłam wedle własnego smaku  i jestem pewna, że ta wariacja na temat mielonego będzie częściej gościć w moim domu.

Pieczeń rzymska z parówkami pieczona w folii aluminiowej.

Składniki: 
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 średniej wielkości parówki
  • garść posiekanej pietruszki
  • majeranek, papryka ostra i słodka
  • czosnek granulowany, chili
  • sól, pieprz czarny i kolorowy
  • Propozycja podania na ciepło.
  • folia aluminiowa
Przygotowanie:
  1. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, przyprawami. 
  2. Część wyrobionego ciasta wykładamy na kawałek folii. Formujemy długi prostokąt. 
  3. Po środku uformowanego prostokąta robimy delikatne wgłębienie po długości, w którym układamy parówki. 
  4. Przykrywamy resztą mięsa i dokładnie uciskamy aby parówki były całkowicie schowane w środku.
  5. Roladę zawijamy szczelnie w folię aluminiową. 
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 45 min, po tym czasie rozwijamy folię i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min.
Gotowe, Smacznego!


Można podawać na ciepło z tłuczonymi ziemniaczkami i ciepłym sosem np. pieprzowym lub na zimno do kanapek :)
pozdrawiam,

4 komentarze:

  1. Fajnie wygląda :) i pewnie równie dobrze smakuje :)
    Powodzenia Ewelina w niemieckim jak i gotowaniu :)
    ciekawy pomysł z blogiem :)

    Buziaki
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za miłe słowa :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawdziwa kuchnia włoska jest jedyna w swoim rodzaju, tego smaku nie da się podrobić niczym innym! Najlepsze dania są tylko w restauracjach które serwują kuchnie włoską.

    OdpowiedzUsuń
  4. W kwestii dań restauracyjnych, nic nie poprawia humoru jak dobry widok! Ostatnio ze znajomymi byliśmy w Restauracji Kraków z bezpośrednim widokiem na Wawel, stąd też moje ciepłe wspomnienia tego miejsca. Ogromnie polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz