piątek, 16 grudnia 2016

Placek z serem i makiem

 Delikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam!


Placek z serem i makiem

Składniki:
  • 5 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 30 dag mąki
  • 25 dag cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • pół szklanki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 2 szklanek twarogu, sera białego wymieszanego z 3 łyżkami cukru pudru i kilkoma kroplami aromatu waniliowymi
  • do dekoracji łyżka kakao
Przygotowanie:
  1. Margarynę, żółtka, cukier utrzeć na jednolitą masę. 
  2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Następnie mleko i dokładnie wymieszać. 
  4. Na koniec delikatnie dodajemy pianę ubita z białek ze szczyptą soli. 
  5. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać mak i przelać ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Następnie łyżką wykładać porcje sera (kłaść kubkami- nie wyrównywać). Na te warstwy wylewamy pozostałą cześć ciasta. 
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, jeśli nie pieczemy jeszcze 10 minut. (do suchego patyczka)
  8. Wyciągamy ciasto i studzimy na kratce, zimne dekorujemy posypując po wierzchu kakao.

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie smaków. Ciasto idealne na spotkania w rodzinnym gronie :)

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz