Kruche ze śliwkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 żółtka
- kostka margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- około 20-25 sztuk śliwek
- kilka łyżek cukru ok 4
- Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, proszek, jogurt zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie części a następnie włożyć obie na kilka minut do lodówki.
- Śliwki oczyścić, wypestkować i pokroić na plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i odstawiamy.
- Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w małych odstępach. Wykładamy śliwki przykrywając całe dno.
- Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy całość. Nakłuwamy widelcem.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na około 30-40 minut. Pilnujemy kiedy ładnie się przyrumieni z góry.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jesienny klasyk, mniam!
OdpowiedzUsuńMniam! przepyszne! ja niedługo zjem! Teraz staram się zdrowo z www.kcalmar.com MOże będa inspiracjĄ? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta z owocami :) Też wypróbuję swoich sił z tym przepisem. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńCiasto ze śliwkami, uwielbiam
OdpowiedzUsuń