piątek, 19 lutego 2016

Ślimaczki drożdzowe z cynamonem

 Ten przepis chodził już za mną dobrych kilka tygodni. Jest trochę pracochłonny dlatego też był stale odkładany, ale dzisiaj miał swój dzień ;) W całym domu pachnie cynamonem i masłem i naprawdę trudno było wyczekać, aż będą gotowe do zjedzenia :) Idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Dla miłośników ciast drożdżowych i nie tylko. Zapraszam!



Ślimaczki drożdżowe z cynamonem

Składniki: 

ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 30 gr świeżych drożdży
  • 70 gr roztopionego masła
farsz:
  •  5 łyżek cynamonu
  • 75g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać do masy pół szklanki ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce,aby podrosły (na ok.15 min.). 
  2. Następnie w misce wymieszać suche składniki. Dolać do tego drożdże i resztę mleka, roztopione masło oraz wbić jajko. 
  3. Zagniatać,  aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. 
  4. Przygotować nadzienie: rozetrzeć miękkie masło, z mlekiem, cukrem i cynamonem. 
  5. Wyjąć ciasto, rozwałkować je na kwadrat. Ciasto posmarować równomiernie  farszem cynamonowym. 
  6. Pokroić na ok. 2 cm plastry a następnie zwinąć w ślimaczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w odstępach ok. 3 cm. Odstawić blaszkę z bułeczkami na ok. godzinę do wyrośnięcia. 
  7. Przed włożeniem do pieca można posmarować cieniutko mlekiem, aby ładnie się zrumieniły. 
  8. Piec w 180' przez ok. 30-35 minut. 
Smacznego!
Najlepsze są jeszcze ciepłe :)

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. u nas po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni :) pozdrawiam

      Usuń
  2. Cynamon w okresie zimowym jest zawsze na tak :) Pysznie to wszystko wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczna słodycz. Świetnie prezentują się Pani ślimaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od czasu do czasu trzeba się porozpieszczać pysznościami :) dziękuję i pozdrawiam

      Usuń

Dodaj swój komentarz