Chrust z piekarnika
Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- ekstrakt waniliowy
- 100g mąki
Przygotowanie:
- Żółtko, cukier, jogurt, sól i ekstrakt zmiksować.
- Dodać stopniowo mąkę, dokładnie wymieszać.
- Następnie ciasto wyrobić. 5 minut bić wałkiem lub rzucać na stolnicę z niewielkiej wysokości.
- Zostawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
- Po tym czasie rozwałkować cieniutko. Nożem lub radełkiem wycinać podłużne paski a następnie w każdym paseczku zrobić mały otwór przez który przekładamy jeden koniec, tworząc znany nam kształt chrustu.
- Układamy na blaszce z papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
- Pieczemy w 180'C (termoobieg) przez około 10-12 minut, aż do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj swój komentarz