Ryba po grecku
Składniki:
- 400g mrożonych filetów rybnych
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej do smażenia
- 2 duże marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 mały korzeń pietruszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Filety rozmrozić, opłukać w wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na około 5-6 cm) Skropić ryby sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
- Następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
- Cebulę obrać, pokroić na drobne plasterki i podsmażyć na oleju.
- Marchewki i pietruszkę również obrać i kolejno zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
- Do podsmażonej na patelni cebuli dodać resztę warzyw oraz ziele angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Pozostawić na małym ogniu, aż wszystko zmięknie. Mieszać od czasu do czasu.
- Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy (i ewentualnie 2 łyżki salsy). Wymieszać.
- Na dnie naczynia wyłożyć część farszu, następnie kawałki ryby i znów przykryć farszem.
Można podawać na zimno i na ciepło. Najlepiej z pieczywem.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :)
Usuń